Tabata

Mi a Tabata?

A Tabata edzés egy magas intenzitású edzésfajta, amitől garantáltan felpörögsz. 20 másodperces, nagyon intenzív kardio mozgást egy 10 másodperces pihenő szakasz követ. Mindezt nyolcszor megismételve.

Ha rendszeresen jársz az edzésekre akkor ez és ez lesz a hatása, ez történik veled, így fogod érezni magad:

A Tabata módszere szerint edzők esetében az anaerob teljesítmény növekedése figyelhető meg, ami azt jelenti, hogy magas pulzusszámon hosszabb ideig bírod majd a kiképzést. A VO2 max. (ami a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg) szintén növekedni fog. Amennyiben hagyományosan, nem Tabata módszerreledzesz, például egy órás könnyed futásoktól is növekedhet a VO2 max., bár kisebb mértékben, míg az anaerob teljesítmény esetében nem tapasztalnál növekedést.

Kinek ajánljuk?

Amennyiben a vérnyomásod rendben van és nincsenek panaszaid, úgy bátran ajánljuk. Egy egészséges ember, aki most kezd mozogni vagy már régóta sportoló egyén bátran alkalmazhatja. Ha további kérdésed van, kérdezz bátran az edzőteremben, vagy az elérhetőségeink bármelyikén!

Mely izomcsoportokat mozgatja meg?

Olyan gyakorlatokkal dolgozunk, amelyek esetén az intenzitás növelésével könnyen tudjuk emelni a pulzusszámot. Gyakorlatilag a legtöbb izomcsoportot átmozgatjuk.

Ezeket hozd magaddal az órákra:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

A sportág története, hogyan fejlődött a sport?

Dr. Izumi Tabata a japán gyorskorcsolya válogatottal dolgozott együtt és azt vizsgálta, hogyan tudja növelni a versenyzők teljesítményét. Kutatása során két csoportra osztotta a vizsgált 25 év körüli személyeket, akik nem sportoltak intenzíven. Mindkét csoport hat héten át folytatott edzést heti 5 napon különböző módszerrel. Az egyik csoport napi egy órás kardió tevékenységet végzett mérsékelt intenzitással, még a másik a fent említett 20 másodperces teljes intenzitással történő azonos kardio gyakorlatot csinált, amelyet 10 másodperces szünet követett. Mindezt 4 percen keresztül. Ha az illető nem bírta 8 alkalommal elvégezni, akkor hétszer csinálta meg. A meglepő eredmény az volt, hogy az utóbbi csoport, amelynek tagjai napi 4 percet edzettek – de teljes intenzitással – növelte a teljesítményét, míg a hosszú ideig edző csoport nem.

Milyen gyakorlatokkal dolgozunk?

Egy Dan John nevű amerikai edző arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon bármilyen mozgásforma esetén alkalmazható-e a módszer. Számos gyakorlatot kipróbáltak és arra jutottak, hogy az olyan gyakorlatoknál jó, amelyek esetén sprinteket lehet csinálni és ahol az intenzitás növeléssel könnyen növelni tudjuk a pulzust is.

Fontos a pihenő szakaszok hossza?

Martin Gibala a kutatási során pedig azt tapasztalta, hogy amennyiben a pihenő időszakokat 10 másodpercről 20-30 másodpercre növeljük, úgy a testzsír aránya is csökken. Ennek az az oka, hogy hosszabb idő állt rendelkezésre az ATP (adenozin-trifoszfát) újratermelődésére, amely gyakorlatilag a test üzemanyaga.

Az edzéseket ki tartja?

Tallós Diána

Személyi edző, Csoportos óravezető

Óráim:Személyi edzés, Kiscsoportos, Tabata , Core Stability

Kapcsolat

Címünk:

3525 Miskolc Széchenyi István út 3-9 1.emelet

Nyitvatartás

Hétfő: 6:30-22:00
Kedd: 6:30-21:00
Szerda: 6:30-22:00
Csütörtök: 6:30-21:00
Péntek: 6:30-21:00
Szombat: 8:00-15:30
Vasárnap: zárva

"Kötelező" a kötelező mezőket jelöli

NévKötelező